Friese gemeenten willen nader onderzoek naar de roek. Deze beschermde vogel zoekt volgens de gemeenten sinds een aantal jaren steeds vaker de rand van bebouwing op en zorgt daar voor veel overlast in de vorm van uitwerpselen en continu lawaai. De oorzaak van de migratie is volgens de gemeenten nooit onderzocht. Ook over de stand van de roekenpopulatie ontbreekt informatie.
De Vereniging van Friese Gemeenten vraagt om het onderzoek in een brief aan minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De gemeenten willen dat de minister een effectieve oplossing voor het roekenprobleem aanreikt. De gemeenten willen ook in april of mei een provinciale bijeenkomst houden waarin de roekenproblematiek van verschillende kanten wordt belicht. Ongeveer acht gemeenten in Fryslân kampen met overlast van roekenkolonies, waaronder Heerenveen, Wymbritseradiel, Kollumerland, Skarsterlân, Opsterland en Tytsjerksteradiel. Gemeenten kunnen ontheffing krijgen voor het vangen en verontrusten van roeken of het verstoren en verwijderen van nesten. Ze moeten dan wel alternatieve locaties aantrekkelijk maken voor roekenkolonies. Daarvoor moet een roekenbeheerplan worden opgesteld.
In de praktijk blijkt het roekenbeheer duur en arbeidsintensief, melden de Friese gemeenten. Bovendien blijkt in de dagelijkse praktijk dat in veel gemeenten geen roekenbeheer mogelijk is, omdat er simpelweg geen alternatieve locatie is. Waar die er wel is, blijkt uit ervaring dat de aanpak heel veel tijd vergt en dat het effect onzeker is. ,,Dit komt omdat de roeken zich moeilijk laten sturen”, aldus de brief. De aanpak is zeer arbeidsintensief, draagt hoge kosten en veroorzaakt een niet te nemen hobbel voor kleine plattelandsgemeenten, schrijven de 31 gemeenten.
Niet gereageerd
Verburg heeft nog niet gereageerd op de brief. Eerder heeft ze laten weten dat de gemeenten zelf met een plan van aanpak moeten komen en eventueel een groter gebied moeten aanwijzen waar roeken uit verschillende gemeenten naartoe gejaagd kunnen worden.
Nesten inhangen en vogels verjagen
Heerenveen heeft sinds 2006 als eerste Friese gemeente een roekenbeleid. De roeken worden daar verjaagd uit de bebouwde kom. Ze duiken echter steeds weer op. Het gedrag van de vogel is voor de Heerenveense ambtenaren nog altijd zeer onvoorspelbaar.
De gemeente begint binnenkort weer met maatregelen op zo’n vijftien overlastlocaties in Heerenveen, De Knipe en Jubbega. De vogels worden naar bosjes in Oranjewoud en Jubbega gelokt met het inhangen van nesten en het aanbieden van voedsel. De roeken worden op de ongewenste plekken verjaagd met knallen uit alarmpistolen en ander lawaai. De roek is namelijk zeer gevoelig voor herrie. Ook worden met behulp van hoogwerkers regelmatig nesten in aanbouw verwijderd, om de roeken te ontmoedigen. Heerenveen heeft hiervoor toestemming van het ministerie.
(bron: Friesch Dagblad)