Een patatje halen bij de buurtsnackbar is er niet meer bij in Skoatterwâld. Tjitze de Jong (56) sluit de enige frietzaak in de Heerenveense wijk. Op de laatste avond was het doel om zo veel mogelijk snacks te verkopen.
De laatste nasischijf verdwijnt in de frituur van cafetaria Het Veen in Skoatterwâld. Dat betekent dat eigenaar Tjitze de Jong weer een stuk tape kan pakken om een snack van het menubord af te plakken.
Zo gaat het al de hele week. De vriezer moet leeg, voordat De Jong maandag de sleutel overhandigt aan de nieuwe eigenaar. Alleen voor patat, frikandellen en kroketten is hij zondag voor de laatste keer naar de groothandel in Oosterwolde gereden.
De Jong was geen doorgewinterde horecaman toen hij negen jaar geleden snackbareigenaar werd. „Hiervoor was ik planner in de taxiwereld. Dat was iets heel anders.”
Via via kreeg hij de kans om op deze locatie in De Spil, het middelpunt van Skoatterwâld, een patatzaak te beginnen. „Het pakte goed uit, maar het duurde wel even voordat ik wist hoe de hazen liepen.”
Nu voor patat naar het centrum
Drie weken geleden plakte De Jong een briefje op de deur dat zijn zaak sluit. Sindsdien regent het reacties van vaste klanten van de buurtsnackbar. „De lêste kear”, zegt een vrouw bij binnenkomst. „Wy genietsje der noch efkes fan.”
Erik en Foekje Mous, bewoners van de nieuwbouwwijk, hebben zondagavond zelfs een presentje meegenomen. „Wy sille dy wol misse”, zegt Foekje. „No moatte wy foar patat nei it sintrum.”
Het Veen is een typische buurtsnackbar. Het is een komen en gaan van kinderen die voor hun ouders de telefonische bestelling komen afhalen. Tachtig tot negentig procent van zijn klanten woont volgens De Jong in de wijk.
Ook het grootste deel van zijn personeel komt uit de buurt. Sommigen bleven voor hem werken, terwijl ze elders gingen wonen, studeren of een fulltime baan kregen. „Het is een heel hecht team. Ze hebben onderling ook altijd leuke gesprekken.”
Stickers plakken
Waarom dan toch stoppen? „Ik moest weer een nieuw contract tekenen. Het klinkt misschien wat dramatisch, maar daar zit je dan toch vijf jaar aan vast. Dan ben ik 63 jaar. Ik heb altijd gezegd dat ik geen zin had om met een rollator achter de frituur te staan.”
Het is acht uur als De Jong en zijn personeel de knop van de frituur uitzetten. De loempia’s, berenhappen en kipschnitzels zijn uitverkocht. ,,We hebben nog mooi wat stickertjes kunnen plakken”, zegt De Jong. „Nu gaan we nog even lekker nazitten.”
Bron: Leeuwarder Courant – Jan Ligthart • 15 april 2024, 6:30
Foto: Niels de Vries – Tjitze de Jong (midden) helpt zijn medewerkers Kajo en Mieke. Op het menubord staan de afgeplakte snacks.